Formularul E112

Formularul E112

In Romania, inca se moare pe capete din cauza unor afectiuni si complicatii care in strainatate pot fi tratate poate de cele mai multe ori cu usurinta, gratie noii tehnologii medicale avansate. Sistemul medical romanesc nu dispune de aparatura performanta necesara in diagnosticare, monitorizare si tratamente pentru bolnavii cu afectiuni grave.

Dar exista o sansa! O informatie vitala pentru bolnavii din Romania NU este mediatizata de catre autoritatile responsabile din segmental medical. Exista o prevedere europeana care permite tratamentul la diferite clinici medicale din strainatate, pe baza asigurarii pe care o are cetateanul roman in tara. Regulamentulul Consiliului European sta la baza emiterii Formularului E112.

Formularul E 112 se elibereaza inainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat. Acesta se poate elibera si dupa plecarea persoanei, dar numai daca din motive de forta majora nu a putut fi eliberat anticipat.

Pentru a fi aprobat acest formular trebuie indeplinite doua conditii cumulative:
1) ”tratamentul respectiv sa se regaseasca printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania;
si
2) „acest tratament nu i se poate acorda in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii”.

Bolnavul care are nevoie de bani pentru a se trata in strainatate, trebuie sa depuna un dosar la Casa de Asigurari de Sanatate din raza in care locuieste si unde este luat in evidenta ca fiind asigurat. Acest dosar trebuie sa cuprinda urmatoarele:
•copie a actului de identitate sau a certificatului de nastere, in cazul minorilor;
•referat/scrisoare/raport medical care sa contina in clar specificatia ca tratamentul de care bolnavul are nevoie nu se poate efectua in Romania, cu motivatia care sta la baza recomandarii efectuarii acestuia intr-o clinica din strainatate si parafa medicului curant si stampila unitatii sanitare in care bolnavul a fost internat.
•acte medicale din care sa rezulte diagnosticul (analize, fisa medicala, ecografii, rapoarte medicale, etc)
•adeverinta de la medicul de familie prin care se dovedeste ca pacientul este luat in evidenta
•confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru UE in care se intentioneaza efectuarea serviciului medical cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical in perioada indicata de persoana solicitanta.

Important!
Rapoartele medicale trebuie traduse in limba oficiala a tarii in care pacientul pleaca pentru a fi tratat. Se trimit apoi doctorului care urmeaza sa se ocupe de bolnav. Medicul din strainate va trimite acceptul de obicei pe mail.Se solicita completarea si semnarea acestei scrisori de catre persoanele abilitate de managementul clinicii pentru relatia cu casa de asigurari de acolo . Confirmarea scrisa din partea clinicii din strainatate se da la tradus si legalizat. Aceasta se duce la medical specialist din Romania si i se cere sa completeze de mana raportul medical. Cu mare atentie ca la punctual 7, lista de servicii recomandate sa coincida cu lista din scrisoarea de la medicul care va trateaza in strainatate. Sa fie incercuit punctul a) si punctul b) iar pe zona de punctata sa fie scris in clar, lizibil si explicit ca NU se poate efectua tratamentul in timp util in Romania cu motivatie concreta.

Reclame

2 Comments »

  1. 1
    carmen Says:

    http://www.german-mediclinic.ro/contact/ este o adresa care va poate ajuta sa gasiti o clinca in Germania pe baza formularului E112
    Va urez multa sanatate din toata inima tuturor


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: