INDICATII PRIVIND COMPORTAMENTUL DUPA TRANSPLANT

INDICATII PRIVIND COMPORTAMENTUL DUPA TRANSPLANT

Introducere

Daca cititi aceste randuri informative, este posibil ca dumneavoastra sau cineva din familie sa fi fost supus unui transplant de celule staminale(stem/susha) hematopoetice (transplant de maduva osoasa), autolog sau alogen.

Scopul acestor informatii este de a va ajuta pe dumneavoastra, familia sau persoanele dragi, sa intelegeti anumite probleme legate de transplantul de maduva si actiunile de urmarit din momentul externarii.

In aceste pagini gasiti o serie de sfaturi, indicatii si reguli de respectat, toate indreptate inspre prevenirea principalelor complicatii care pot aparea dupa un transplant de maduva osoasa.

Aceste informatii NU VOR SI NU POT substitui vizita si analizele medicale. Medicii si asistentii care se ocupa de cazul respectiv sunt singurii in masura sa ilustreze si sa consilieze tipul de comportament si sa masoare efectele.

Dupa citirea acestor informatii sunteti invitati sa va adresati asociatiei pentru toate intrebarile care necesita lamuriri sau pentru a clarifica eventualele dubii.

Prevenirea infectiilor

Ce sunt infectiile ?

In momentul in care veti fi externati, sistemul vostru de aparare nu este inca suficient de puternic pentru a putea combate infectiile.
INFECTIILE sunt cauzate de bacterii, virusuri, ciuperci sau protozoare.

Infectiile pot fi :

EXOGENE : cauzate de germeni prezenti in ambient
ENDOGENE : cauzate de germeni prezenti in organism, mai ales in cutele intestinale.

Transmiterea infectiilor exogene poate fi :

DIRECTA: prin contactul direct al microorganismelor cu organismul pacientului.
INDIRECTA: prin contactul cu un obiect contaminat care are rol de intermediar.
Transmiterea mai poate apare prin intermediul aerului, alimentelor sau apei.

Prevenirea infectiilor exogene
Pentru primele 100 zile de la transplant este necesara :
• Evitarea locurilor aglomerate si inchise cum ar fi cinematograful, magazinele, trenul, mijloacele de transport in comun
• Evitarea contactului cu copiii cu afectiuni virale ( varicela, rujeola, rubeola, etc) sau cu alte patologii contagioase ( cum ar fi raceala)
• Pana la imunoconstituirea completa,la iesirea din casa este necesara protectia utilizand masca de protectie ridicata.
• In cazul in care cineva din casa este afectat de raceala, masca va fi folosita de catre ambele persoane – Acasa nu pot fi primite grupuri de persoane.
In timpul zilei ferestrele trebuie sa ramana inchise, exceptand aerisirea zilnica normala, moment in care pacientul trebuie transferat in alta camera.
Ambientul domiciliar in care va intra pacientul va trebui sa garanteze un numar mic de microorganisme ; acest lucru se poate obtine efectuand cu acuratete decontaminarea ambientului prin :
• curatenia zilnica a camerei
• utilizarea detergentilor dezinfectanti
• stergerea prafului si curatarea umeda a pardoselilor
• este interzisa utilizarea aspiratorului
• dezinfectarea obiectelor sanitare inainte de fiecare utilizare

Aceste operatiuni nu trebuie sa fie facute de catre pacient.

Ar fi oportun ca in camera in care se sta sau se doarme, sa nu existe mocheta, draperii, goblenuri sau covoare.

Ar fi bine daca s-ar putea ca lenjeria sa fie dezinfectata cu un aditiv special, hipoalergenic ( Napisan sau analog, sau macar bicarbonat)

Prosoapele si lenjeria trebuie sa fie personale.

Daca locuiti intr-un centru cu trafic intens sau in apropierea santierelor, lenjeria nu trebuie uscata afara, ci de preferinta, inauntru, cu ajutorul unui uscator

Nu se recomanda activitatile de gradinarit sau contactul direct cu pamantul.

Evitati sa aveti in casa apa statuta (cum ar fi cea din vaza de flori), umidificator,suport pentru sapun .Toate reprezinta o sursa pentru bacterii (pseudomonas de ex)

Contactul cu animale domestice trebuie evitat cat posibil.

Ar fi de preferat sa uitati ca ati fumat si sa nu o mai faceti niciodata.

Igiena personala

Pielea reprezinta prima bariera impotriva infectiilor. Va recomandam o igiena atenta ,facuta cu acuratete.
Va sfatuim sa faceti o baie sau un dus zilnic, sa schimbati lenjeria intima si hainele.
Se recomanda igiena intima dupa fiecare mictiune si evacuare, facuta cu acuratete, pentru a preveni infectiile tractului urinar .Trebuie utilizate sapunurile cu pH neutru, emoliente si hidratante pentru piele.
Evitati deodorantele,parfumurile si produsele iritante.
Executati o igiena orala perfecta dupa fiecare masa si inainte de a merge la culcare.
Este recomandata utilizarea unei periute cu par sintetic moale .
Pentru femei sunt indicate articolele de machiaj cum ar fi cremele, lotiunile, ruj si rimel hipoalergenici, care nu trebuie folosite si de alte persoane.
Pentru barbierit barbatii vor utiliza masina electrice , evitand in acest fel provocarea micilor rani care ar putea sa se infecteze.
Substituiti lotiunile dupa ras cu cremele emoliente.
Daca aveti probleme cu vederea, evitati utilizarea lentilelor de contact.
Puteti avea raporturi sexuale doar utilizand metode profilactice ( daca trombocitele sunt mai mici de 50 000 cereti parerea medicului).
Pentru pacientul care a efectuat

TRANSPLANT ALOGENIC este important ca atunci cand iese din casa sa poarte caciula si ochelari de soare. In zilele insorite este indispensabila aplicarea unei creme de protecrie ridicata ( cel putin protectie 50).
Evitati expunerea directa la soare, mai bine va acoperiti cu camasi cu maneca lunga si pantaloni din in sau bumbac ( fiti atenti si la reflexele solare !).
In lunile de vara, pana la imunoconstituirea completa, nu este recomandata baia in piscina, mare sau lac ( pentru a evita expunerea solara).

Alimentatia

In perioada post-transplant integritatea barierei inestinale poate fi alterata,constituind o cale de intrare pentru agentii patogeni. Pentru acest motiv, este foarte important ca din dieta sa fie excluse alimentele contaminate sau cu potential de contaminare. Este de asemenea importanta faza de preparare si de conservare a alimentelor, care trebuie sa respecte cateva reguli simple in scopul evitarii infectarii tractului gastrointestinal.

O dieta dezechilibrata ar putea insemna un factor semnificativ de risc .

Indicatii dietetice pentru pacientii care aufost supusi unui transplant autolog de maduva osoasa

Alimente permise :

Toate alimentele gatite sau conservate ( in cutie, sub vid, etc), fructe fara coaja ( fructe care au coaja groasa), legume fierte sau coapte.
• crakers, paine prajita, paine alba in folie sigilata, fulgi de porumb, grau sau orez, biscuiti uscati care nu contin ou ;
• uleiuri vegetale, unt, margarina ;
• carne de manzat, pui, iepure, peste, porc, jambon copt sau afumat, oua o data max de doua ori pe saptamana (de preferat ouale de prepelita)
• branza proaspata portionata, pasteurizate, fara mucegai,
• nuci, seminte, fructe uscate, cocos, graunte de porumb, ketchup, ardei iute, usturoi, masline si castraveti murati, popcorn, piper, condimente si arome.
• Suc de rosii, suc de lamaie, supe vegetale
• Marmelada, dulceata, gem, miere , inghetata, budinci si prajituri doar daca sunt sigilate si nu contin fructe seci

Alimente nepermise :

• produse sau faini integrale sau seminte, cereale integrale, legume proaspete, orz
• carne cruda, semipreparata, sau uscata
• oua sau sosuri care contin oua crude sau putin facute ( de ex maioneza facuta in casa)
• fructe de mare, crustacee sau moluste
• carne condimentata : salam, speck, mortadella
• lapte proaspat, chiar daca e pasteurizat
• bauturi alcolice
• branza proaspata nepasteurizata sau cu mucegai

Bauturi premise:
ceai, coca cola ( doar in cantitati foarte mici, daca aveti stari de greata sau diaree),
• lapte de soia, lapte de orez, lapte UHT partial degresat
• sucuri de mere, pere, piersici, si banane, fara zahar,
• nutridrink, orz solubil,
Indicatii dietetice pentru pacientii care au fost supusi unui transplant Alogenic
Pentru primele 2 luni

Alimente permise :

Toate alimentele gatite sau conservate ( in cutie, sub vid, etc), fructe fara coaja ( fructe care au coaja groasa), legume fierte sau coapte.
• crakers, paine prajita, paine alba si folie sigilata, fulgi de porumb, grau sau orez, biscuiti uscati care nu contin ou ;
• uleiuri vegetale, unt, margarina ;
• carne de manzat, pui, iepure, peste, porc, jambon copt sau afumat, oua o data max de doua ori pe saptamana (de preferat ouale de prepelita)
• branza grana in confectiune de o portie
• branza proaspata pasteurizate, fara mucegai, nuci, seminte, fructe uscate, cocos, graunte de porumb, ketchup, ardei iute, usturoi, masline si castraveti murati, popcorn, piper, condimente si arome.
• Suc de rosii, suc de lamaie, supe vegetale(fara ceapa)
• Marmelada, dulceata, gem, in confectii monodoze, miere, inghetata, budinci si prajituri doar daca sunt sigilate si nu contin fructe seci

Alimente nepermise :

• produse sau faini integrale sau seminte, cereale integrale, legume proaspete, orz
• carne cruda, semipreparata, sau uscata
• oua sau sosuri care contin oua crude sau putin facute ( de ex maioneza facuta in casa)
• fructe de mare, crustacee sau moluste
• carne condimentata : salam, speck, mortadella
• lapte proaspat, chiar daca e pasteurizat
• bauturi alcolice
• branza proaspata nepasteurizata sau cu mucegai

Bauturi premise:

• ceai, coca cola ( doar in cantitati foarte mici, daca aveti stari de greata sau diaree),
• lapte de soia, lapte de orez, lapte UHT partial degresat
• sucuri de mere, pere, piersici si banane, fara zahar
• nutridrink, orz solubil,
Incepand cu a doua luna
• sucuri de fructe : mere, piersica, pere, banane ;
• paine prajita
• iepure, jambon copt, bresaiola de manzat sau de cal,
• suc de rosii, suc de lamaie, supa vegetala (fara ceapa)
• gem fara bucati
• miere zahar
• prajituri fara creme ,budinci, inghetata,toate confectionate
Incepand cu luna 4
• paine de secara
• paste fainoase cu ou, confectionate ( adica nu facute in casa, nu varsate)
• paine proaspata de la brutarie
• lapte partial degresat ( in cantitati moderate)
• legume crude
• bomboane
• prajituri cu fructe
• ketchup
• otet
TRECEREA DE LA UN TIP DE DIETA, MAI SIMPLA, LA UN TIP MAI BOGAT TREBUIE FACUTA GRADAT SI SUB CONTROL MEDICAL
Sfaturi pentru o alegere atenta a alimentelor, in functie de problemele intalnite
Voma
Alimente permise
1. orez, paste fainoase
2. supa de legume,
3. carne si peste fara grasimi
4. branza grana, in cantitati mici
5. cartofi fierti
6. morcov fiert
7. banane, mere
8. paine prajita
9. ceaiuri de plante
Alimente nepermise
1. oua prajite
2. carne si peste grase
3. paine proaspata
4. fructe care favorizeaza stimularea gastrica
5. grasimi animale
6. prajeli
P.S. mancati lejer, fractionand mancarea in mai multe mese. Beti incet, lasand sa treaca mai mult timp dupa ce ati mancat
Diaree
Alimente permise
1. gris
2. paste fainoase bine fierte
3. orez bine fiert
4. cartofi si morcovi fierti
5. pure de cartofi
6. mere crude si banane
7. carne alba fiarta la vapor sau in apa
Alimente nepermise
1. toate sucurile si rosiile
2. carne grasa si peste gras
3. oua prajite
4. branzeturi
5. lapte
6. fructe gatite
7. toate legumele in general
8. alimente congelate
9. cafea, orz
Constipatie
Alimente permise
• 1,5 – 3 l de apa pe zi
• suc de prune, suc de struguri, suc de portocale
• lapte, orz
• mancare integrala, fibra alimentara
Alimente nepermise
• ceai negru sau verde
• banane si mere
• branzeturi si deserturi
Prepararea alimentelor
Orice manipulare a alimentelor trebuie precedata de SPALAREA MAINILOR
Vasele si ustensilele folosite pentru carne trebuie sa fie separate de cele care sunt folosite pentru restul alimentelor.
Ustensilele trebuie spalate cu apa calda si detergent pentru vase sau in masina de spalat vase, imediat dupa utilizare.
Locul de scurgere a vaselor trebuie uscat imediat cu prosoape curate ,iar cele spalate cu masina de spalat vase trebuie lasate sa se usuce in interiorul acestora.
Tot ceea ce serveste in procesul de preparare a mancarii trebuie mentinut curat ; spalati bine vasele pentru conservare si frigiderul.
Orice produs negatit trebuie bine spalat cu apa curenta inainte de a fi utilizat.
Mancarea trebuie gatita in modul cel mai simplu posibil.
Grasimea ( uleiul) trebuie adaugata cruda.
EVITATI PRAJELILE SI SOSURILE
Pregatirea carnii trebuie facuta cu atentie, de preferinta pregatiti-o in portii mici sau feliata astfel incat coacerea sa fie uniforma. Poate fi consumata fiarta, gratar sau facuta in tigaie antiaderenta.
Oul trebuie sa fie bine facut : galbenusul trebuie sa fie complet solid.
Pestele trebuie pregatit ca si carnea,proaspat sau congelat (pastrav,ton,macrou)
Conservarea alimentelor
Nu lasati mancarea gatita la temperatura camerei mai mult de 2 ore ( respectati regula ” gateste si mananca”)
Bauturile permise trebuie sa fie imbuteliate in doze mici,ce se pot consuma o data. Apa trebuie sa fie in sticla si odata deschisa trebuie consumata in 24 de ore.
Momentul cu cel mai mare risc de contaminare a produsului gatit este in timpul racirii. Contaminarea bacteriana incepe din momentul in care mancarea se raceste la mai putin de 50°C.
Indicatii dietetice
Beti cel putin 1,5 l de apa zilnic, pe cat posibil la distanta de momentul in care ati mancat.
Este recomandabil sa mancati portii mici si mai des pe parcursul zilei.
Mestecati bine alimentele , astfel ameliorati digestia.
Incercati sa variati pe cat posibil alimentatia, cu alimentele permise.
GVHD – o reactia a transplantului impotriva gazdei
In momentul transplantului ALOGEN, impreuna cu celulele staminale hemapoetice ale donatorului, sunt infuzate si celule responsabile de supravegherea imunitara (linfocite).
Aceste celule, chiar si la transplantul perfect compatibil, recunosc o serie de diferente intre ambientul lor original ( cel al donatorului) si noul ambient ( cel al primitorului, al gazdei ).
Aceast lucru determina asa numitul „graft versus host desease”, o reactie a transplantului impotriva gazdei: linfocitele, circuland in sange si in corpul gazdei, recunosc ca partial « straine » anumite tesuturi, si le « ataca », provocand un fel de inflamare a organului lovit.
GVHD poate fi :
– ACUT : se manifesta in primele 100 zile de la transplant
– CRONIC : se manifesta dupa cele 100 zile de la transplant
Organele atacate in majoritatea cazurilor sunt :
1. PIELEA : va deveni rosie, cu o reactie care poate fi mai lejera sau mai persistenta (similara unei arsuri provocate de soare)
2. OCHII : cu usturimi, prurit si senzatia de uscare
3. CAVITATEA BUCALA : cu prezenta unor leziuni si reducerea productiei de saliva
4. INTESTINUL : cu aparitia diareei
5. FICATUL : cu cresterea enzimelor hepatice si icter
6. VAGINUL : cu inflamare si senzatie de uscare
IN cazul in care apare unul dintre aceste simptome, adresati-va medicului.
Aceste reactii sunt prevazute cu o terapie specifica (« profilaxia GVHD »), bazata pe administrarea unor medicamente ( ciclosporina, micofenolat, ser antilinfocitar…).
Administrarea in primele zile dupa transplant este efectuata intravenos si apoi oral.
Profilaxia GVHD este posibila pe o perioada destul de lunga, variabila in functie de tipul de transplant efectuat.
Gestiunea cateterului venos central
Daca in momentul externarii mai aveti cateterul venos central, vi se va furniza un document explicativ, in masura sa va raspunda eventualelor dubii si dificultati.
La externare va fi programata o prima medicare a catetrului venos central. Medicatiile succesive vor trebui concordate cu personalul medical. In aceste randuri va amintim doar ca pentru probleme cum ar fi usturimi si dureri in punctul de inserire sau deplasarea cateterului, este important sa va adresati personalului medical sau infirmieristic.
In cazul in care apar :
• febra superioara a 38°C
• tuse
• dificultati respiratorii
• diaree
• usturimi urinare
• leziuni cutane ( cosuri, bule, mici pete rosii sau vinetii)
este important sa contactati URGENT medicul curant .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: