Totul despre transplantul de celule stem!

Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului, acestea fiind responsabile de dezvoltarea sa.

Numarul acestora la nastere este foarte mare, de aceea este momentul cel mai potrivit pentru a preleva o mostra, care apoi poate salva viata copilului nou-nascut sau a unui alt membru al familiei. Prelevarea se face din sangele aflat in cordonul ombilical, procedura fiind scurta si nedureroasa.

Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical s-a efectuat in anul 1998 la un copil care suferea de anemie aplastica Fanconi.

Din acel moment au fost efectuate peste 7.000 de transplanturi, in principal alogene. Terapiile cu celule stem din cordonul ombilical vin sa completeze transplantul conventional, astfel incat, comunitatea stiintifica asteapta ca transplantul de sange din cordonul ombilical sa devina din ce in ce mai valoros pentru terapii reparatorii ale tesuturilor. Mai mult, exista studii care raporteaza vindecarea animalelor de laborator suferind de afectiuni asemanatoare cu cele ale omului.

Ce boli trateaza transplantul cu celule stem:

Azi, celulele stem se utilizeaza in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni severe, acute sau cronice. Pentru cateva din afectiunile mentionate mai jos, transplantul de celule stem este singura terapie disponibila, in timp ce pentru altele este ultima optiune posibila, dupa esecul altor regimuri terapeutice sau in caz de evolutie rapid progresiva a afectiunii.
• Leucemii (Leucemia este o afectiune maligna a sistemului imunitar, cu afectare a leucocitelor sau celulelor albe sangvine): Leucemia acuta/cronica
• Sindroame mieloblastice (Mielodisplazia se denumeste uneori pre-leucemia)
• Limfoame (Limfomul este un cancer al leucocitelor care circula in sange si vasele limfatice): Hodgkin, Non-Hodgkin, Burkitt
• Anomalii mostenite ale celulelor rosii (Celulele rosii contin hemoglobina si transfera oxigen catre tesuturi si organe): talasemiile;

In domeniul cercetarii s-au facut progrese considerabile in utilitarea transplantului de celule stem pentru tratarea unui numar de boli ca Alzheimer, Parkinson, diabet zaharat sau scleroza multipla.

Reclame

1 Comment »

 1. 1
  Mariana Says:

  Un articol foarte interesant.Domnul sa-ti dea sanatate si putere sa faci acest lucru in continuarea.
  Toate articolele sunt „valoroase”.Sa lupti , sa lupti, sa nu te dai batuta. Esti o invingatoare, esti puternica, Domnul sa-ti rasplateasca stradania pe care o faci pe acest blog.Suntem foarte iubite de Dumnezeu,dovada ca astazi putem scrie aceste randuri.
  „Vindecat pentru a ajuta la vindecarea altuia”
  „Învata sa scri durerile pe nisip si bucuriile pe stanca”.
  Felicitari pentru tot.
  mariana


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: