ELECTROFOREZA-test pentru ficat

Electroforeza, test pentru ficat

Pentru ca organismul să funcţioneze normal, ficatul trebuie să producă proteine intr-o cantitate suficientă. Cănd aceste valori nu se incadrează in limitele normale, medicii recomandă o analiză suplimentară a săngelui: electroforeza de proteinee 

Fabrica organismului nostru este ficatul. Aici se produce sinteza proteinelor, substanţe organice deosebit de importante in metabolismul energetic. Pentru ca organismul să funcţioneze normal, ficatul trebuie să producă proteine intr-o cantitate suficientă. Dacă acest lucru nu se intămplă este semn că ficatul nu funcţionează normal. La analizele uzuale ale săngelui, sănătatea ficatului se evaluează in funcţie de valorile proteinelor totale, dar şi ale altor parametri biochimici, precum transaminazele. Cănd aceste valori nu se incadrează in limitele normale, medicii recomandă o analiză suplimentară a săngelui: electroforeza de proteine.

Raport

Proteinele totale se descompun in cinci fracţiuni proteice: albumine, alfa-1 globuline, alfa-2 globuline, beta-globuline şi gamma-globuline. Electroforeza separă şi stabileşte valorile fiecărei fracţiuni. „Este important raportul dintre albumine şi globuline, care la o persoană sănătoasă trebuie să fie de 1,2-1,5. Creşterea raportului nu este importantă, dar scăderea lui sub cifra 1 este indiciul unei disproteinemii, care se caracterizează printr-o scădere a albuminelor şi o creştere a globulinelor, ceea ce duce la creşterea proteinelor totale”, explică biolog principal Augustina Olteanu de la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti. Disproteinemiile sunt primul indiciu al bolilor de ficat, precum hepatitele cronice. Electroforeza poate indica prezenţa unei hepatite, dar nu şi tipul de virus hepatitic. Această informaţie se poate afla numai prin efectuarea markerilor virali. Disproteinemiile apar insă şi in alte afecţiuni, care influenţează sinteza proteinelor şi raportul acestora in sănge. Este cazul bolilor infecto-contagioase, precum tuberculoza pulmonară, bolilor de sănge sau de măduvă osoasă (leucemii), bolilor sistemului limfatic, afecţiunilor gastrointestinale, renale, endocrine, de nutriţie, bolilor aparatului circulator. „Raportul fracţiunilor proteice din sănge oferă informaţii importante despre starea de sănătate a organismului, aşa incăt electroforeza ar putea fi recomandată periodic”, este de părere biolog Augustina Olteanu. Valorile fiecăreia dintre fracţiunile proteice indică anumite afecţiuni. Astfel, in hepatitele cronice, gamma-globulinele au o valoare mai mare decăt cea normală. In infecţiile contagioase, alfa-2 globulinele au o valoare crescută. In bolile de sănge, beta şi gamma-globulinele inregistrează valori mari. Pentru un diagnostic exact al acestor afecţiuni sunt insă necesare investigaţii suplimentare.

Albumină 52-62%

Alfa-1 globuline 2-5%

Alfa-2 globuline 6-9%

Beta-globuline 8-11%

Gamma-globuline 14-21%

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: