David Servan-Schreiber despre… ALIMENTELE ANTI-CANCER (II)

 

Buruiana din gradina cu flori

Profesorul T. Colin Campbell de la Universitatea din Cornell (SUA), autorul unuia dintre cele mai complete studii realizate vreodata asupra legaturii dintre cancer si obisnuintele noastre alimentare, si-a petrecut copilaria la tara. Poate ca apropierea lui de pamant l-a ajutat sa formuleze mai bine ca nimeni altul raportul dintre dezvoltarea cancerului si alimentatie. Anume, el a comparat cele trei etape de crestere a tumorilor (initiere, promovare si progresie) cu etapele de crestere a buruienilor care invadeaza gradinile. Initierea este faza in care grauntele e pus in pamant. Promovarea e faza in care samanta devine planta, iar progresia e perioada in care buruiana creste necontrolat, invadand celelalte plante din straturile gradinii, cararile dintre ele si toata curtea, pana afara, pe trotuar: o explozie nebuna si necontrolata, exact ca aceea declansata de cancer in organism.
Initierea (prezenta unei celule cancerigene) depinde in mare masura de genele noastre si de substantele toxice prezente in mediul in care traim (radiatii, produse chimice cancerigene etc.).
Promovarea (cresterea bolii) depinde, la fel ca si la buruieni, de existenta unor conditii indispensabile: un teren favorabil, in cazul lor, apa si soarele, in cazul cancerului, conditiile pe care noi insine le cream pentru ca boala sa se dezvolte. Iar ele tin, in primul rand, de alimentatie.
In cartea scrisa dupa 35 de ani de experiente asupra rolului factorilor nutritionali in dezvoltarea cancerului, Campbell trage urmatoarea concluzie: „Dezvoltarea cancerului poate fi reversibila, in functie de faptul daca prima micro-tumora aparuta in organism primeste sau nu conditiile necesare dezvoltarii sale. La acest nivel, factorii nutritionali joaca un rol decisiv. Unii dintre ei hranesc cresterea cancerului. Altii o incetinesc. Cancerul prospera atunci cand sunt mai multi factori favorabili decat defavorabili. Atunci cand factorii defavorabili domina, cancerul isi incetineste dezvoltarea sau chiar si-o stopeaza. Importanta acestei reversibilitati este enorma.” Cu alte cuvinte, de felul in care ne alimentam depinde infrangerea bolii.
Cativa ani mai tarziu, in revista englezeasca „Nature”, cercetatorii in domeniul cancerului de la Universitatea din San Francisco au dovedit actualitatea acestei idei, chiar pe celule canceroase foarte agresive. Daca mediul in care se afla tumora cancerigena e lipsit de factorii inflamatori necesari cresterii, ea nu reuseste sa se dezvolte. Or, acesti factori inflamatori sunt direct tributari alimentatiei noastre. Printre ei se numara zaharul rafinat, lipsa acizilor grasi Omega 3, hormonii de crestere prezenti in carne sau anumite produse lactate. La polul opus se afla alimentele „antipromotoare de cancer”, prezente cu prioritate in fructe si legume.

ALIMENTE-MEDICAMENT ANTICANCER

Farfuria model

Alimentatia anti-cancer e compusa, mai ales din legume si leguminoase acompaniate de untdelemn de masline (sau ulei de in sau unt biologic), usturoi, ceapa, ierburi si condimente. In loc sa se afle in mijlocul farfuriei, carnea si ouale trebuie sa fie facultative si sa serveasca doar de adaus pentru gust. Este exact inversul tipului de farfurie occidentala (si romaneasca, n. red.) care aseaza carnea in mijlocul farfuriei, decorand-o cu cateva legume, imprejur.
Cele mai puternice alimente anti-cancer

CEAIUL VERDE

Bogat in polifenoli, el reduce cresterea noilor vase de sange necesare dezvoltarii tumorii si metastazelor. Este, de asemenea, un puternic anti-oxidant, un detoxifiant (activeaza enzimele din ficat care elimina toxinele din organism si faciliteaza moartea celulelor cancerigene prin apoptoza). In laborator, s-a dovedit ca ceaiul verde sporeste efectele radioterapiei asupra celulelor canceroase.
Atentie! Ceaiul negru e fermentat, un procedeu care distruge in mare parte polifenolii. Ceaiul verde japonez e mai puternic si, deci, mai recomandabil decat ceaiul verde chinezesc. (E foarte bogat in polifenoli.)

Mod de folosire

Eliberarea substantelor active din planta necesita o infuzare prelungita, de circa 10 minute. Ideal este sa infuzati 2 grame de ceai verde, vreme de 10 minute, intr-un ceainic, si sa-l consumati cel tarziu in ora care urmeaza, fiindca dupa aceea, polifenolii dispar. Se recomanda ingerarea a 6 cesti pe zi.
Atentie! Anumite persoane sunt sensibile la cafeina continuta in ceaiul verde si pot suferi de insomnie, daca il beau dupa orele 16.

CURCUMA

Curcuma (un praf galben care intra in compozitia produsului alimentar curry) este anti-inflamatorul natural cel mai puternic al momentului actual. El contribuie, de asemenea, la inhibarea celulelor canceroase prin apoptoza. In laborator, s-a dovedit ca sporeste eficienta chimioterapiei si reduce progresia tumorilor.
Atentie! Pentru a fi absorbit de catre organism, curcuma trebuie sa fie amestecat cu piper negru. Ideal este sa fie solubilizat in ulei de masline sau de in. Diferitele soiuri de curry nu contin decat 1/5 curcuma, de aceea trebuie folosit praful pur.

Mod de folosire

O jumatate de lingurita de pudra de curcuma se amesteca cu o lingurita de untdelemn de masline, cu un varf de cutit de piper negru si un strop de miere. Poate fi adaugat in supe, salate, vinegreta.

GHIMBIRUL

Si radacina de ghimbir actioneaza ca un puternic anti-inflamator, antioxidant si, totodata, ucide celulele canceroase. Infuzia de ghimbir poate fi utilizata si la reducerea transpiratiei care insoteste de obicei chimioterapia sau radioterapia.

Mod de folosire

Radeti o bucata proaspata de ghimbir (se gaseste in supermarket), intr-o salata de legume fierte in abur sau preparate la tigaie, in putin untdelemn. Sau puneti fructe la marinat, impreuna cu suc de lamaie verde si ghimbir ras (puteti adauga si un strop de miere, daca va place gustul mai dulce). Infuzie: lasati la infuzat vreme de 10-15 minute un deget de ghimbir taiat bucatele, peste care turnati o cana de apa clocotita. Se poate bea cald sau rece.

CRUCIFERELE


Varza (alba, rosie, de Bruxelles, chinezeasca), conopida, broccoli – contin substante foarte puternic anti-cancerigene. Ele opresc evolutia celulelor precanceroase in tumori maligne. Favorizeaza, de asemenea, sinuciderea celulelor canceroase, blocand angiogeneza.
Atentie! Varza, broccoli si celelalte surate ale lor nu trebuie fierte, fiindca substantele anticancerigene dispar.

Mod de folosire

Fierbere scurta, in vapori de apa, salate crude sau calire rapida, in putin untdelemn de masline.

USTUROIUL, CEAPA, ARPAGICUL VERDE, PRAZUL

Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante medicinale (s-au gasit prescriptii medicale cu usturoi pe tablitele de lut sumeriene, cu trei mii de ani inainte de Hristos). In primul razboi mondial, a fost folosit pe larg, ca anti-infectios, in pansarea ranilor. In cel de-al doilea razboi mondial, in lipsa de antibiotice, soldatii rusi mancau tone de usturoi, incat planta a si fost botezata „penicilina ruseasca”.
Compusii sulfului, prezenti in aceasta familie de plante („alliacee”), reduc, in parte, efectele cancerigene ale nitrosaminelor care se formeaza pe carnea prea fripta sau in tehnologia fabricarii tutunului de tigara. Usturoiul & co induc apoptoza celulelor in cancerul de colon, al sanului, plamanilor, prostatei si in leucemie. Studiile epidemiologice au demonstrat o reducere a cancerului renal la persoanele care mananca mult usturoi si ceapa. Printre altele, toate legumele din aceasta familie stabilizeaza nivelul zaharului in sange, ceea ce reduce secretia de insulina si, drept urmare, cresterea celulelor canceroase.
Atentie! Moleculele active ale usturoiului se elibereaza in momentul zdrobirii cateilor si sunt mai bine absorbite de organism daca sunt combinate cu untdelemn (mujdei).

Mod de folosire

Atat ceapa cat si usturoiul se consuma de preferinta crude si rase, amestecate in salate de legume sau calite usor in untdelemn. Se pot amesteca cu curry si curcuma sau pot fi puse pe paine neagra (preparata din patru cereale) si unsa cu putin unt natural taranesc.

LEGUME SI FRUCTE BOGATE IN CAROTEN

Dintre ele fac parte morcovii, dovleceii, bostanul, sfecla, caisele si toate celelalte legume si fructe colorate viu, in portocaliu, rosu, galben si verde. Ele poseda cantitati mari de vitamina A si licopen, care au capacitatea dovedita de a inhiba progresia celulelor canceroase dintre cele mai agresive (de exemplu: gliomii creierului). In plus, multiplica celulele sistemului imunitar si le intareste capacitatea de a ataca celulele tumorale.

ROSIILE

Licopenul din rosii este asociat cu cresterea duratei de viata a bolnavilor de cancer la prostata, in conditiile in care acestia consuma cel putin de doua ori pe saptamana sos de rosii.
Atentie! Pentru a elibera licopenul, trebuie ca rosiile sa fie fierte (transformate in sos). Absorbtia lui e facilitata de prezenta unui corp gras (uleiul).

Mod de folosire

Sos de rosii din conserve, dar fara E-uri si adaos de zahar. Dar cel mai bine e sa il preparam singuri: se pun pe foc doua rosii mari, taiate marunt, cu putin untdelemn de masline. Se pot adauga: usturoi, ceapa, tofu, chimen, curcuma, piper etc.

IERBURI SI CONDIMENTE


Ierburile folosite la gatit, precum rozmarinul, cimbrul, oreganul, busuiocul, menta, mararul, tarhonul – sunt foarte bogate in uleiuri esentiale, din familia terpenelor. Ele grabesc apoptoza celulelor canceroase si le reduc inmultirea, blocand enzimele necesare invaziei tesuturilor vecine. Carnosolul din rozmarin, de exemplu, este un puternic anti-oxidant si anti-inflamator. S-a demonstrat capacitatea lui de a accentua efectul chimioterapiei si de a ataca celulele canceroase foarte rezistente la tratament.
(Continuare in numarul viitor)

Cum poate fi prevenita si vindecata cu mijloace naturale cea mai cumplita boala a mileniului trei

SOIA

Isoflavonele pe care le cuprinde (genisteina, daidezeina si glycisteina) blocheaza stimularea celulelor canceroase prin hormonii sexuali (estrogen si testosteron). De asemenea, blocheaza angiogeneza. Femeile din Asia, care consuma soia (inca din anii adolescentei), prezinta mult mai putine cazuri de cancer de san. Iar cand se imbolnavesc, e vorba, in general, de tumori mai putin agresive, cu sanse de supravietuire mai mari.
Atentie! Soia modificata genetic e interzisa in Franta. In schimb, in multe locuri din lume, culturile de soia modificata genetic sunt permise. Desi impactul acestor plante asupra cancerului nu a fost studiat, e mai intelept sa folosim soia biologica.

Soia si Taxolul

Se pare ca genisteina din soia poate interfera cu Taxolul. In asteptarea confirmarii acestei interactiuni, studiata deocamdata pe animale, e mai prudent sa nu se consume produse alimentare din soia concomitent cu tratamentele chimioterapeutice cu Taxol.
Mod de folosire: laptele de soia, iaurtul de soia pot inlocui produsele lactate obisnuite, la micul dejun. Preparatul numit tofu (se gaseste si in magazinele romanesti) se poate manca crud sau gatit. El imprumuta gustul celorlalte alimente cu care este preparat: usturoi, ceapa, curry etc. Poate fi adaugat si in supe. E o sursa excelenta de proteine complexe, care inlocuiesc carnea.

CIUPERCILE

Stimuleaza puternic multiplicarea si activitatea celulelor imunitare. In Japonia sunt utilizate frecvent ca tratament suplimentar in chimioterapie, pentru sustinerea sistemului imunitar.
Mod de folosire: adaugate in supa de legume sau in supa de pasare, preparate la cuptor sau calite in tigaie, impreuna cu alte legume.

FRUCTELE ROSII

Fragii, capsunile, zmeura, afinele, murele, coacazele, rujincinile(coacaze rosii – n. red.), agrisele contin substante care stimuleaza mecanismele de eliminare a tumorilor canceroase, inhiba angiogeneza si faciliteaza apoptoza celulelor canceroase.
Mod de folosire: la micul dejun, amestecate cu lapte de soia si cu cereale integrale, care, in mod opus cerealelor comerciale de tip corn flakes, nu ridica nivelul zaharului in sange. Cele mai indicate sunt combinatiile de ovaz, tarate, in, secara, orz, grau incoltit etc. Se recomanda si folosirea lor intre mese, ca salate de fructe, pentru ca nu declanseaza o crestere glicemica in sange, desi sunt dulci. Iarna, fructele rosii pot fi pastrate in frigider, pentru ca nu isi pierd moleculele anti-cancer prin congelare.

CITRICELE

Portocalele, mandarinele, lamaile, grepfruitul contin flavonoide anti-inflamatoare. Stimuleaza, de asemenea, detoxifierea zonelor atinse de cancer din ficat. S-a demonstrat ca flavonoidele continute in coaja de mandarine penetreaza celulele cancerului la creier, le grabesc moartea prin apoptoza si le reduc potentialul de invadare a tesuturilor vecine. (Atentie! Consumati mandarine biologice, daca le consumati si coaja!)
Mod de folosire: coaja rasa a citricelor poate fi adaugata in vinegreta, in cerealele de la micul dejun, in salate de fructe sau infuzata, sub forma de ceai, cu apa fierbinte (nu clocotita!).

SUCUL DE RODIE

Este utilizat in medicina persana de milenii. Proprietatile sale anti-inflamatoare si anti-oxidante sunt dovedite, de altfel, la fel ca si capacitatea lui de a reduce considerabil cresterea cancerului de prostata, chiar si in formele lui agresive. La barbati, consumul cotidian al sucului de rodie divizeaza la trei viteza de propagare a cancerului de prostata.
Mod de folosire: un pahar (225 ml) pe zi de suc de rodie (se gasesc in toate pietele) se bea dimineata, la micul dejun.

VINUL ROSU

Contine numerosi polifenoli, intre care faimosul veratrol. Fiind extrasi prin fermentatie, concentratia lor e mai mare ca in struguri si must. Cum ei provin din pielea si semintele boabelor, sunt mult mai putin prezenti in vinul alb. Conservarea vinului – care e ferit de oxigen – permite evitarea oxidarii lor rapide, ceea ce nu e si cazul stafidelor, care si-au pierdut polifenolii.
Resveratrolul actioneaza asupra genelor insarcinate cu protectia celulelor sanatoase fata de imbatranire. El are, de asemenea, capacitatea de a incetini cele trei etape ale progresiei cancerului – initierea, promovarea si progresia (am vorbit despre ele in numarul trecut al revistei).
Mod de folosire: aceste rezultate au fost observate prin consumul unui pahar de vin rosu pe zi (nu se recomanda o cantitate mai mare, pentru ca antreneaza – conform unor studii recente – o crestere a cancerului. Cantitatile sunt, deci, decisive.

CIOCOLATA NEAGRA

Numai atunci cand contine peste 70% cacao, e bogata in antioxidanti si multi polifenoli (un patrat de ciocolata contine de doua ori mai multi decat un pahar de vin rosu si aproape la fel de multi ca o cana de ceai verde bine infuzat). Aceste molecule intarzie cresterea celulelor canceroase si limiteaza angiogeneza. Un consum de pana la 20 g pe zi (o cincime de tableta) nu reprezinta un aport caloric excesiv si, totodata, taie foamea eficient. Indexul ei glicemic e moderat, mult mai mic decat cel al unei chifle sau corn din faina alba.
Atentie! Amestecul de ciocolata cu lapte anuleaza efectele benefice ale moleculelor de cacao.
Mod de folosire: cateva patratele de ciocolata in locul dulcelui fainos la sfarsitul mesei, combinate cu ceai verde, reprezinta un desert ideal.

VITAMINA D

Supranumita si vitamina soarelui, e produsa de piele in timpul expunerii solare. Populatiile care traiesc departe de Ecuator sunt deficitare in vitamina D. Din motivul acesta, copiilor din tarile nordice li se recomanda sa ia o lingura de ulei de peste in fiecare zi, pentru a-i feri de rahitism. S-a dovedit ca un aport suficient de vitamina D reduce considerabil riscul dezvoltarii a numeroase tipuri de cancer. Asociatia canadiana a cancerului le recomanda tuturor canadienilor sa consume 1000 de unitati de vitamina D in lunile de toamna si de iarna (acces limitat la lumina soarelui), si pe durata intregului an, persoanelor varstnice sau care stau putin la soare. 20 de minute de expunere la soarele Europei centrale si de sud, cu intregul corp, aduce intre 8000 si 10.000 de unitati de vitamina D. Dar atentie la pericolul supraexpunerii la soare.
Alimentele care contin cea mai mare cantitate de vitamina D naturala sunt: uleiul de ficat de morun (1.360 UI intr-o lingura de supa), somonul (360 UI la 100 de grame), macroul (345 UI la 100 g), sardelele (270 UI la 100 grame). Laptele imbogatit cu vitamina D nu contine decat 98 UI la un pahar, un ou – 25 UI si ficatul de vita, 20 UI la 100 de grame.

OMEGA 3

Prezenta in cantitate mare in pestele gras, reduce inflamatiile, intarzie cresterea celulelor canceroase intr-o mare gama de tumori (plamani, san, colon, prostata, rinichi etc.). Actioneaza, de asemenea, reducand diseminarea tumorilor sub forma de metastaze. Numeroase studii au dovedit ca riscul cancerului de colon, san, prostata, ovare – este considerabil redus la persoanele care mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana.


Atentie! Cu cat pestii sunt mai mari, cu atat sunt mai contaminati cu mercur si dioxina, care abunda pe fundul oceanelor. Cele mai bune surse de peste gras sunt, deci, pestii mici, ca sardelele (inclusiv sardelele din conserve, cu conditia sa fie conservate in ulei de masline, si nu in ulei de floarea-soarelui, prea bogat in Omega 6), ori macrourile. Pestele congelat isi pierde progresiv continutul in Omega 3, pe durata conservarii.
Intre plante, cele mai bogate in Omega 3 sunt semintele de in. Ele reduc activitatea nefasta a hormonilor asupra cresterii cancerului. Intr-un studiu recent realizat la Universitatea Duke din SUA, s-a dovedit ca administrarea cotidiana de 30 de g de seminte de in macinate intarzie cresterea tumorilor de prostata cu 30-40%.
Mod de folosire: se macina semintele de in (intr-o rasnita de cafea) si se amesteca cu lapte de la tarani sau cu lapte de soia (sau iaurt). Aceasta pudra poate fi combinata, de asemeni, cu cereale, la micul dejun, sau cu o salata de fructe, careia ii da gust de alune. Uleiul de in este, si el, bogat in Omega 3, dar atentie la felul in care il conservati. Trebuie tinut neaparat la frigider, intr-o sticla opaca, pentru a evita oxidarea (si mirosul de ranced). E preferabil sa nu fie conservat mai mult de trei luni de zile.

PROBIOTICELE

Intestinul contine in mod normal bacterii „prietene”, care participa la digestie si la regularizarea tranzitului intestinal. Ele joaca un rol important si in echilibrarea sistemului imunitar. Intre cele mai frecvente sunt lactobacillus acidophilus si lactobacillus bifidus.
S-a dovedit ca probioticele inhiba cresterea celulelor canceroase ale colonului. Accelerarea tranzitului intestinal reduce, de asemenea, riscul cancerului de colon, limitand timpul de expunere a intestinului la substantele cancerigene aduse prin alimentatie. Probioticele joaca, deci, si un rol de dezintoxicare.
Cele mai bune surse de probiotice sunt iaurtul si kefirul. Iaurturile din soia sunt, in general, imbogatite cu probiotice (scrie pe ambalaj). In sfarsit, exista si anume alimente care sunt prebiotice, in sensul ca stimuleaza cresterea bacteriilor probiotice. E vorba de usturoi, ceapa, rosii, sparanghel, banane si grau.

ALIMENTE BOGATE IN SELENIU

Seleniul este un oligoelement (prezent in pamant) care se gaseste din abundenta in legumele sau cerealele cultivate biologic (natural). Se gaseste, de asemenea, in peste, fructe de mare sau ABATS. Seleniul stimuleaza activitatea celulelor imunitare. Este, de asemenea, un stimulent al mecanismelor antioxidante din organism.

1 Comment »

  1. 1
    n.b. Says:

    Foarte interesante informatiile,si probabil,necesare multora.Problema,din punctul meu de vedere,este ca se abordeaza dintr-o singura directie,fara a se preciza ce ar putea face,de exemplu cineva care ar dori sa utilizeze remediile de mai sus,dar sufera de probleme digestive.In acest caz 50% din retete produc probleme(colici,fermentatie etc.) si cel putin 30% sunt interzise(usturoi,ceapa cruda,varza cruda etc.)Poate nu pare important,dar ginditi-va ca cel putin 35% din grupa de virsta 40-50 ani,s-au adresat cel putin o data medicului specialist ptr.probleme digestive sau asociate acestora!


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: